onsdag 15 oktober 2008

Uppdatering sovrutiner

I natt sov lilla J hela natten - det fungerar verkligen. Tror att hon vaknade till och jollrade lite men somnade om av sig själv, har ett svagt minne av att jag väcktes av det, men jag behövde inte gå upp och vagga. Lilla S vaknade bara en gång vid halv två och somnade om igen på fem minuter efter vaggning. Jag är frälst!

Vår metod ser ut så här: De ska vara glada när de lägger sig och när de vaknar. Vi plocker inte upp dem innan vi har busat dem glada. Vi lägger dem och säger "god natt, god natt, sov så gott" och så går vi ut. Om de blir ledsna då väntar vi 5 minuter och om de fortfarande inte lugnat sig (ovanligt redan nu - oftast skriker de inte alls eller tystnar inom några minuter) går vi in under tystnad och vaggar dem tills de lugnat sig, sedan säger vi "god natt, god natt, sov så gott och så går vi ut igen och så gör vi om det gång på gång tills de somnat. Redan efter några dagar tog det bara några minuter per gång och nu somnar de oftast helt lugnt på egen hand. Gosar lite med sina snuttisar och somnar sedan. Detta oavsett om de ligger i sängen eller vagnen. Ibland kan de ha svårt att sova över 45 minutersgränsen på dagen, men somnar då om om vi vaggar lite. De ska helst ha mörk omkring sig när de sover, eller ovart fall så lite synintryck som möjligt.

Vi följer ett strikt mat- och sovschema så att de sover lagom mycket (ca 15,5 timmar) och äter lagom ofta. Det ser ut så här:

06.30 väckning (även om de inte vaknat själva) och bus så att de vaknar glada
06.45 mat (dvs. ersättning eller bröstmjölk från frysen)
08.00 - 09.30 första dagssovningen, oftast i sängen och fortfarande med pyjamas
09.30 väckning och bus
09.45 morgontoalett och ombyte
10.00 mat
11.30 - 13.00 sov (oftast i vagnen)
13.00 väckning och bus
13.30 smakportion och mat
15.00 - 16.30 sov (oftast i vagnen)
16.30 väckning och bus
16.45 mat
18.00 gröt
18.30 natt-toalett
18.45 mat
19.30 sov för natten

Mitt liv är helt plötsligt förutsägbart och jag har tre 1 och 1/2 timmars pass per dag när jag kan sova, läsa, blogga, eller promenera. Från kaos till kontroll på mindre än en vecka. Helt otroligt! Det bästa av allt är att de verkar må sååå bra av detta. De behöver inte vara uppe tills de däckar på egen hand, de får mat utan att behöva bli vrålhungriga och skrika och de får tillräckligt med sömn varje dag. De är rosiga om kinderna och väldigt sällan ledsna och kinkiga längre. Så härligt att se!

3 kommentarer:

Anonym sa...

..också finns det folk som säger att rutiner inte är bra...
Låter fint att ni hittat ett sätt att få det att fungera.

Kapybaran sa...

rutiner är världens bästa uppfinning!
grattis!

Frida sa...

Jag är också en stark påhejare av rutiner!! Jag är så glad för er skull att ni hittat ett sätt som funkar för er.