måndag 29 december 2008

Julklappsvånda och julaftonsberättelse

Hänger på Helgas inlägg om julklappsångest. För det råder sådan i vårt hem. Svärmor och svärfar (men jag tror att det bara är hon som handlar) är ostoppbara. Vi tycker om att få presenter och blir glada för alla fina paket vi får av dem, men... Det blir för mycket. Till jul är hon ostoppbar. Innan denna jul har vi försökt prata med henne fyra gånger om vikten av att det inte blir FÖR MYCKET julklappar. Vi var nio personer som firade jul här hemma i år och för att det ska bli trevligt för alla och för att ungänget och inte julklapparna ska dominera kvällen så bad vi dem att inte köpa för mycket. Vi bad henne begränsa sig till tre julklappar per person (och framförallt barn). Det är ändå väldigt många julklappar. Och om hon ville ge mer så bad vi henne att sätta in pengarna på ett sparkonto till barnen. Jadå det skulle de göra och o, ja, det förstod de. På julafton öppnade vi julklappar i tre timmar. Tills klockan var halv tolv, farmor 82 år höll på att svimma i soffan och mamma hade hjärtflimmer. Vi fick ca 8 paket var och barnen ett antal fler än 3 var... Det blir ett antal kassar med julklappar bara från svärmor. När vi ödmjukt tog upp saken med henne blev hon tvärsur och stött och vägrade se hur det hade blivit och deras del i det. Då tog vi ändå bara upp att julklappsutdelningen tagit för lång tid och att det berodde på att det blivit för många julklappar och att det var ett problem och att vi måste hitta en lösning på det till nästa år - och vi sa det efter att vi tackat massor för de fina presenterna. Det går inte att prata med henne om detta. Hon lyssnar inte och tar inte till sig det vi säger och nu blev hon dessutom stött och sur. Vi skulle dessutom vilja ta upp att vi inte vill ha stora spelande plastleksaker och att det var helt oacceptabelt att barnen fick två gigantiska mjukdjur. Vi har inte plats. Men det var lite läge för den diskussionen insåg vi. Varför vill man inte ge saker som folk blir glada för och varför är det så svårt att respektera andras önskningar när det kommer till julklappar? Min familj har inga problem med detta. Det är helt okomplicerat att prata med dem om vad vi vill, de anpassar sig gärna och köper snällt något som vi/barnen önskar oss. Därför blir det extra svårt för mig att förstå att det ska vara så svårt för svärmor med detta. Jag tycker inte att det är ok att hon ska få dominera hela julafton med sina julklappar.

Lilla J och lilla S är i alla fall väldigt glada över sina nya leksaker. De skuffar sig runt i sina coola röda gåstolar och är sååå nöjda över att nu kunna ta sig till och nå granens grenar, element och annat spännande runt om i lägenheten. Hon är bäst på att backa även med gåstolen, men blir bättre och bättre även på att ta sig framåt. Lilla S har fått sin första tand upptäckte vi dagen före julafton, alldeles ny och fin lyser den i underkäken. De har spelat massa på det röda fina minipianot, skakat sina maraccas och tuggat glatt på mjukisleksakståget. De var bedårande under julklappsutdelningen i sina små tomtedräkter och tuggade på och undersökte sina paket mycket nogrant. De älskar att bada nu sedan de lärt sig sitta och kan sitta länge och plaska med sina badankor i sin blå badbalja.

Det var fantastiskt mysigt att få fira första julen med våra små finingar. Jag hade hand om dem på morgonen och de fick välling vid halv sju, sedan undersökte de paketen under granen - även om lilla J blev så exalterad att hon backade därifrån. Vid åtta var de trötta av all lek och jag kunde lägga dem igen och krypa ner i sägen bredvid min make och sova två timmar till. Då hade han gått upp och matat dem igen och förberett julbadet. Sedan badade och plaskade de länge innan vi klädde på dem och de fick leka lite till innan det var dags för dem att sova igen och för oss att duka bordet och förbereda inför att våra familjer skulle komma halv tre. Efter sovning och lite mer mat kom våra familjer lagom till att det var dags för dem att sova igen och för oss andra att dricka skumpa, fika och titta på Kalle. När de vaknade igen öppnade vi deras paket så att de kunde vara med, sen sov de igen medan vi fixade det sista inför julmiddagen och så satt de med vid bordet när vi åt, de fick välling vid bordet och var med och gosade tills att de skulle sova vid kvart över sju. De var så glada och härliga hela dagen och det var så himla mysigt att de var med. Allt utom julklappsutdelningen för de vuxna blev ändå fantastiskt lyckat och mysigt och precis som det ska vara på julafton.

Inga kommentarer: